perjantai 9. lokakuuta 2009

"Pottua" imeväiselle?

"Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea. Perunaa kun syödä saa, voimia se kasvattaa. Suureksi saa meidät pieni peruna."

Moniko 80-luvulla koulunsa käynyt muistaa vielä tämän tunneilla lauletun "propaganda"laulun? Ajatus siitä, että peruna on välttämätön ja elintärkeä osa ruokavaliota, on iskostunut syvään useimpien suomalaisten mieleen jo lapsuudessa. Viime aikoina tätä ajatusta on kuitenkin alettu kyseenalaistaa yhä enemmän, kun ymmärrys nopeasti imeytyvistä hiilihydraateista ja glykeemisestä indeksistä on lisääntynyt. Myös HS:n eilisessä lautasmallijutussa tuotiin esiin mm. se seikka, että suomalaiskansallinen perunan ylenmääräinen glorifiointi on vähitellen osoittautumassa perusteettomaksi.

Aihe tuli mieleeni kuultuani jälleen kerran (ties kuinka monennenko kerran), että neuvolassa oli (WHO:n ja STM.n imeväisikäisten ravitsemussuositusten vastaisesti) suositeltu antamaan "pottua" hyvin kasvavalle ja tyytyväiselle, täysimetyksellä olevalle 4kk ikäiselle vauvalle.

Monien asiantuntijoiden tietämättömyydestä tai jopa imetysvastaisuudesta huolimatta WHO:n ja STM:n virallinen 6 kuukauden täysimetyssuositus ei edelleenkään ole muuttunut tai muuttumassa mihinkään, kuten Neuvolatyön tutkimus- ja kehittämiskeskuksen tiedotteessakin todetaan. Elämäntilanteita on monenlaisia, ja onneksi jokaisella vanhemmalla on suosituksista riippumatta mahdollisuus ja vapaus aloittaa kiinteiden maistelut siinä vaiheessa kun se hyvältä tuntuu. Se, että tämä päätös perustuu tietoon ja asioista on otettu selvää, on kuitenkin eri asia kuin terveydenhuollon ammattilaisten "mutu-tuntumalta" heittämien ohjeiden (tutkimusten mukaan edelleenkin vain kolmannes neuvolan terveydenhoitajista omaa ajanmukaista tietoa imetyksestä) totteleminen aiheeseen sen kummemmin perehtymättä.

Tutkitaanpa hieman tämän "ihmeitä tekevän" perunan ravintosisältöä ja verrataan sitä äidinmaitoon, imeväiselle optimaalisimpaan ruokaan:

Ravintoarvot/100g (lähde: Fineli)

Äidinmaito:
Energia: 303kcal
Hiilihydraatti imeytyvä: 6,5g
Rasva: 4,5g
Proteiini: 1,5g
Rasvahapot yhteensä: 3,8g
Natrium: 20mg
Kalium: 50mg
Magnesium: 3mg
Kalsium: 27mg
Fosfori: 10mg
Rauta: <0,1mg
Jodi: 13mg
A-vitamiini: 52,5mikrog
C-vitamiini: 6,0mg
Folaatti: 5mikrog

Peruna:
Energia: 311kcal
Hiilihydraatti imeytyvä: 15,5g
Rasva: 0,2g
Proteiini: 1,9g
Rasvahapot yhteensä: <0,1g
Natrium: 1,0mg
Kalium: 500mg
Magnesium: 24mg
Kalsium: 5,6mg
Fosfori: 45,0mg
Rauta: 0,7mg
Jodi: 1,0mg
A-vitamiini: 0,6mikrog
C-vitamiini: 6,5mg
Folaatti: 16,2mikrog

Pikaisesti vilkaisemalla voidaan huomata parikin asiaa: ensinnäkin energiapitoisuus on suhteellisen sama, huolimatta siitä, että perunaa kuulee monesti äidinmaitoon verrattuna kutsuttavan "tukevammaksi" tai "kunnon ruuaksi". Peruna on pääasiassa hiilihydraattia. Hyvät, välttämättömät rasvahapot puuttuvat perunasta lähes tyystin, samoin monien vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta pitoisuus on alhaisempi.

Fineli kertoo kuitenkin vain mitattavissa olevaa faktaa, ja äidinmaidon koostumus onkin mielenkiintoinen ja monitahoinen juttu - lisää äidinmaidon sisältämiä "ihmeaineita" löytyy vähän väliä. Jo maalaisjärjellä ajatellenkin on suhteellisen selvää, että ihmisen maito on yksilöllisesti ihmislapsen tarpeisiin räätälöityä ja suunniteltua - parasta mahdollista ravintoa imeväisikäiselle, eikä suinkaan lehmänmaitoon rinnastettavaa "pelkkää maitoa" perunan rinnalla. Tänä "perunakriittisenä" aikana tulee väistämättä mieleen sellainenkin radikaali ajatus, että mahtaakohan "potun" tarjoaminen ensimmäiseksi kiinteäksi ruuaksi ylipäätäänkään olla lapselle se paras ja optimaalisin vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...