maanantai 14. joulukuuta 2009

Piparkakkuja

Häpeäkseni tunnustan tehneeni tänä vuonna ensimmäistä kertaa itse piparkakkutaikinan. Ei ollenkaan niin isotöistä ja hankalaa kun virheellisesti olin vuosikaudet kuvitellut!


























Taikinasta valmistui mm. piparikuusia. Tähdet on liimattu toisiinsa sokerikuorrutuksella, välissä intiaanilakritsin paloja.


Piparkakut (noin 60 kpl)

2 dl sokerijuurikassiirappia
2 dl intiaanisokeria
250 g suolatonta voita
1 rkl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
2tl kardemummaa
1dl mantelikermaa
2-3 tl ruokasoodaa
1 dl appelsiini- tai laimennettua tyrnimehua
8 dl täysjyvä-spelttijauhoja
3 dl luomuvehnäjauhoja
1 dl kookosjauhoja

Sulata voi ja sokeri kattilassa. Lisää siirappi ja mausteet. Anna kiehahtaa ja maustua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia välillä sekoittaen.

Sekoita mantelikerma ja mehu ja lisää joukkoon ruokasooda. Lisää hieman jäähtyneeseen voi-sokeri-siirappi-mausteseokseen. Lisää lopuksi jauhot ja sekoittele vain sen verran, että taikina on tasaista. Anna maustua ja vetäytyä jääkaapissa yön yli.
.
Paista seuraavana päivänä pipareiksi uunin keskitasolla  200 asteessa n. 5-7 min.

Näin jälkiviisaana voi todeta, että makeutta ja mausteita olisi voinut laittaa reippaasti enemmänkin, nyt näistä tuli aika "korppumaisen" makuisia (mitä tosin kompensoi "kaupan" e-ainekyllästetty sokerikuorrutus ja -koristeet pinnalla...) Kookosjauhojen käyttö vaikutti sen, että taikina ja pipareiden ulkoasu jäi karhean ja viimeistelemättömän (ts. sympaattisen ja kotitekoisen) oloiseksi ja kaulitseminenkin oli aavistuksen verran haastavampaa kuin teollisten taikinoiden käsittely.



















1 kommentti:

  1. Oih, näyttääpä hyviltä kuten muutkin ruoat ja leipomukset. Ilmoittaudun lukijaksi!

    Meillä on piparkakut tehty aina itse. Viime vuonna vielä väänsin piparkakkuja mutta tänä jouluna en ole tehnyt. Äiti niitä kuitenkin lienee paistanut jo useamman sata kappaletta, joten kotoa sitten saa itsetehtyjä piparkakkuja. Ainoa homma (?) tuossa lienee se, että piparkakkutaikina pitää tehdä edellisiltana eli tavallaanhan siihen menee kaksi päivää. Mutta eipä ole niin iso urakka yhdellä kertaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...