keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Punajuurikakku


Viime kesänä saimme puutarhapalstalta paljon punajuuria ja haeskelin ideoita niiden hyödyntämiseen esimerkiksi terveellisemmissä leivonnaisissa. Löysinkin tuolloin muun muassa Vaneljan herkullisen reseptin, jota testasin ja ihastuin siihen kovasti.

Sittemmin samainen kakku on päätynyt hieman tuunattuna meillä pöytään esimerkiksi vierasvarana useammankin kerran. Tilanteen mukaan olen tarvittaessa hieman yksinkertaistanut reseptiä ja jättänyt kuorrutteet ja/tai täytteet tekemättä. Kakku toimii oikein hyvin sellaisenaan ilman niitäkin (hieman suklaa- tai mutakakun tapaan), kun sen koristelee tuoreilla tai kuivatuilla marjoilla. Oma versioni kakusta on siis hieman mutkat suoriksi vedetty kiireisen kokin versio, mutta voin silti suositella sitä lämpimästi vaikkapa kahvipöytään. Kakku ei ole liian "eksoottinen" tarjottava vieraille kuten esimerkiksi raakakakut saattavat joskus olla, mutta on silti aavistuksen terveellisempi, gluteeniton, maidoton ja sokeriton versio vaikkapa perinteisestä suklaakakusta.


Suklainen punajuurikakku

2-3 kpl keitettyjä tai höyrytettyjä punajuuria 
3 kananmunaa
1 dl raakakaakaojauhetta
1 dl kookosjauhoja tai mantelijauhoja
1,5 dl kookosöljyä tai oliiviöljyä
0,5-1dl hunajaa
1,5 tl leivinjauhetta
1-1,5 tl psylliumkuitujauhetta
(1 tl vaniljauutetta)
(ripaus kanelia, kardemummaa ja inkivääriä)
ripaus suolaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Keitä tai höyrytä punajuuret joko kuorineen tai kuorittuina. Soseuta keitetyt, kuoritut punajuuret kananmunien kanssa tehosekoittimessa. Lisää kaakaojauhe, jauhot, juokseva kookosöljy/oliiviöljy, hunaja, leivinjauhe ja psyllium. Lisää mausteet. Leikkaa noin 17cm vuoan pohjalle pyörä leivinpaperin pala, voitele vuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 35-50 minuuttia uunin keskitasossa.

(Jos haluat tehdä kakusta hienostuneemman version pitkän kaavan mukaisesti, ohjeet täytteeseen ja kuorrutteeseen löytyy tosiaan yllä mainitusta Vanelja-blogista.)

Koristele makusi mukaan tuoreilla tai kuivatuilla marjoilla.  


Kakun kaverina maistuvat myös tuoreet marjat ja hedelmät.

Herkullista loppuviikkoa! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...